Uitleg over de chakra’s

Binnenkort geef ik een workshop chakra-yoga. Omdat ik graag meteen aan de slag wil gaan met meditaties en oefeningen en geen lezing wil gaan houden over chakra’s kun je hieronder iets lezen over chakra’s voordat je aan de workshop begint.

Wat is een chakra?

In je lichaam zijn zeven belangrijke energiecentra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s.

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’.

In ons lichaam zijn in feite nog honderden andere van deze energiecentra aanwezig, maar we richten ons nu op de zeven punten die het belangrijkste zijn.

De zeven chakra’s

Je kunt de zeven chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de chakra’s niet gebroken raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Hieronder een overzicht van de zeven belangrijkste energiepunten in het lichaam en waar ze voor staan:

 1. Het eerste Chakrawordt ook wel het wortelchakraof stuitchakra genoemd. In het Sanskriet noemt men het Muladhara.

Muladhara zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

 1. Het tweede Chakrawordt ook wel het Sacraal Chakragenoemd. Deze bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen. In het Sanskriet wordt het ook wel Swadhistana genoemd.

Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

 1. Het derde Chakra, ook wel het navel Chakraof zonnevlecht Chakra(Solaris Plexus) genoemd. In het Sanskriet draagt het ook wel de naam Manipura.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

 1. Het vierde Chakra, ook wel het hart Chakragenoemd, bevindt zich bij de hartstreek. In het Sanskriet noemt men het ook wel Anahata Chakra.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

 1. Het vijfde Chakra, ook wel het Keelchakragenoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het vijfde Chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit Chakra.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

 1. Het zesde Chakrawordt ook wel het Voorhoofdchakra genoemd. Als bijnaam krijgt het ook wel het derde oog, omdat het desbetreffende Chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

 1. Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Omdat we hier praten over het laatste Chakra, zal het geen verrassing zijn dat het zevende Chakra voor eenheid zorgt.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Chakra’s openen

Medische wetenschap heeft aangetoond dat chakra’s in het lichaam uit balans kunnen raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving.

Met ‘chakra’s openen’ wordt bedoeld dat je de balans in een chakra weer herstelt zodat de energie weer goed door het lichaam kan stromen en je je niet ziek, verdrietig, angstig of depressief voelt.

Zwak ontwikkeld chakra

Een van de chakra’s die het vaakst te zwak ontwikkeld, of uit balans is, is het eerste chakra. Dit resulteert vaak in angst en onzekerheid bij mensen.

Het vervelende hiervan is dat dit je ‘basischakra’ is. Als dit uit balans is werken de andere energiepunten in je lichaam ook minder goed.

Een zwak eerste chakra kan je bijvoorbeeld herkennen aan:

 • Weinig fysieke energie.
 • Hoe je je voelt is sterk afhankelijk van externe factoren. Als alles goed gaat voel jij je ook prima, maar als dingen niet gaan zoals gepland voel je je angstig en onzeker en zit je niet lekker in je vel.
 • Je hebt weinig vertrouwen in dingen die buiten je ‘comfort zone’ liggen.
 • Je gelooft dat geld je zekerheid kan geven.
 • Overige signalen zoals: eetstoornissen, pijn aan benen en voeten, zwak immuunsysteem.

Sterk ontwikkeld chakra

Een van de redenen waarom we aan Yoga en meditatie doen, is om ons lichaam en geest in balans te houden. Zo zijn alle houdingen en technieken ontwikkeld om bepaalde lichaamsdelen te stimuleren, zodat de energie daar goed door heen kan stromen.

Juist ja…chakra’s openen.

Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is de ademhaling. Als je oppervlakkig en gejaagd ademt, benut je niet de volledig capaciteit van je longen.

Kortom, de adem komt niet onder in het bekken bij je eerste chakra, waardoor deze uit balans is.

Een oppervlakkige en hoge ademhaling in de borst creëert angst, onzekerheid en stress. Je geeft je onderbewuste een seintje dat je op de vlucht bent en moet vrezen voor je leven.

Dit klopt helemaal als je je bedenkt dat je je angstig voelt doordat de ademhaling het onderste chakra niet bereikt. Als je je angstig en onzeker voelt, betekent dit namelijk dat je eerste chakra uit balans is, zoals ik hierboven al heb uitgelegd.

Stuur je de adem wel naar onder in het bekken, dan zal je onderbewuste een seintje krijgen dat je kunt kalmeren en je kunt focussen. Oftewel, je bent minder onzeker en angstig.

Daarnaast zijn er nog tal van Yoga oefeningen die je kunt doen om de energiestroom door de chakra’s te stimuleren en de adem daar beter naar toe te sturen, waardoor je de werking van het chakra versterkt.

Chakra yoga

Dit is eigenlijk ook precies wat je aan het doen bent als je Chakra Yoga doet. Eigenlijk zou elke yogadocent de werking van de chakra’s in zijn of haar achterhoofd moeten hebben bij het geven van een les. In principe doe je dus altijd chakra yoga.

Het enige verschil is dat het vaak niet genoemd wordt door docenten, omdat het vaak als zweverig wordt beschouwd. Bij chakra yoga staan de mensen die hier aan mee doen er bewust voor open en kan het ‘beestje’ gewoon bij het naampje genoemd worden.

Chakra oefeningen

Om het eerste chakra te openen of weer in balans te krijgen kun je verschillende chakra oefeningen doen.

Het stuit- of wortel chakra kan je stimuleren door oefeningen te doen waardoor je weer contact maakt met de aarde of je benen versterkt.

Andere oefeningen werken ook als ze het effect hebben dat je kalmer wordt, geduldiger en de bereidheid om minder gehaast te zijn en op een plek te blijven. Deze effecten kan je in veel yogahoudingen terugvinden.

Chakra meditatie

Naast chakra yoga kan je ook een chakra meditatie doen om je chakra’s te openen of weer in balans te brengen. Je focust je in de meditatie vooral op het gebied waar dit wiel van energie zich bevindt en stuurt daar de ademhaling naar toe.

Nu is dit natuurlijk een simpele uitleg, maar hier komt de essentie van een chakra meditatie wel op neer. Ook kun je bepaalde visualisaties gebruiken om de werking van de chakra’s te stimuleren.

Heb je nog vragen?!

Ik hoop dat je zo wat beter in staat bent om te begrijpen wat chakra’s zijn en hoe ze werken. Nu hoef je niet gelijk je yogadocent raar aan te kijken als hij of zij hier een keer over begint.

Wees gewoon ‘open-minded’ en kijk welke effecten de oefeningen op je lichaam en geest hebben.

Ik vind het leuk als je nog vragen hebt. Stel ze, ik beantwoord ze graag!

Bron: https://www.happywithyoga.com/yoga/chakra-uitleg/